top of page
​
Cabinet stomatologic Baia Mare
Dr.Andrada Nicolae Maier
Programări:
0746.601.638
NOUA ADRESA : B-dul Independentei nr 16(blocul turn zona RFN)
Urgente stomatologice Baia Mare
Ai o urgenta stomatologica?
Aici gasesti indicatii cu privire la ce poti face daca ai o urgenta stomatologica. Sunt multe stari ce sunt considerate urgenta stomatologica. Îti descriem masurile pe care le poti lua pentru fiecare urgenta stomatologica în parte. Nu uita ca atutudinea cea mai buna este prezentarea într-un cabinet de medicina dentara. Daca doresti sa pui o întrebare în legatura cu urgenta stomatologica sau un plan de tratament o poti face cu ajutorul formularului de contact sau apelând numarul nostru de telefon: 0746.601.638

Urgenta stomatologica: durere de dinti
​
Ai durere de dinti la rece sau dulce?
Încearca sa eviti sa manânci pe partea cu dintele dureros. Încearca sa manânci lucruri usor caldute si sa eviti dulciurile. Prezinta-te într-un cabinet de medicina dentara. În aceasta etapa, în principiu, nervul dintelui mai poate fi salvat.
​
Ai durere de dinti la cald?
Încearca sa manânci lucruri usor reci. Nu mai astepta si mergi la medicul stomatolog. Se pot administra antibiotice doar la recomandarea medicului.
​
Ai fost de curând la medicul stomatolog si ti s-a aplicat o plomba?
PoÅ£i încerca sa administrezi câte un Nurofen/Paduden/sau orice analgezic preferat de pacient, o data la 12 ore. Daca durerile nu dispar se recomanda vizita la medicul stomatolog.
​
Ai fost de curând la medicul stomatolog si ti s-a scos un nerv?
Poti administra câte un Nurofen/Paduden/sau orice analgezic preferat de pacient, o data la 12 ore. Pot aparea dureri dupa obturatiile de canal si este normala persistenta lor pe o perioada de 14 zile. Daca dupa doua saptamâni durerile nu dispar se recomanda vizita medicului stomatolog.

Ai fost de curând la medicul stomatolog pentru un detartraj?
Dupa detartrajul dentar pot apare dureri usoare pâna la moderate ale dintilor. În general aceste neplaceri trec de la sine în câteva zile. Utilizarea unei paste de dinti cu fluor amelioreaza simptomele si scurteaza perioada în care este resimtita durerea.

Urgenta stomatologica: fata umflata

Ai un dinte cariat ce a fost umflat în trecut în zona unde este fata umflata acum?
Clateste bine cu apa de gura si încerca sa tragi prin succiune din dintele în cauza. Pentru calmarea durerilor se mai administreaza: Nurofen, Paduden sau un antiinflamator preferat de pacient. Este OBLIGATORIE PREZENTAREA DE URGENTA în cabinetul de medicina dentara.

Ai suferit recent o extractie sau o rezectie apicala în zona unde este fata umflata acum?
Este un fapt obisnuit ca dupa interventii chirurgicale pe os, asa cum este cazul unor extractii si a rezectiilor apicale, zona unde s-a lucrat sa se edematieze. Edemul apare în primele câteva zile dupa interventie cu un maxim la 48 ore dupa interventie. Dupa 48 de ore se remite de la sine. Pentru a limita edemul se recomanda aplicarea pe fata a unor comprese reci, dar nu cu gheata. Cu cât se aplica mai multe comprese cu atât edemul este mai restrâns ca dimensiuni. Este importanta si administrarea de antibiotice si antiinflamatoare dupa reteta prescrisa de medic. În cazul în care edemul persista mai mult timp decât perioada mentionata mai sus se recomanda vizita medicului stomatolog. Daca edemul persista mai mult de 2-3, apare febra, din plaga iese un lichid rosu-galbui atunci trebuie sa vizitezi medicul stomatolog.

Urgenta stomatologica: dinte rupt

Daca ai un dinte rupt este bine sa te adresezi unui cabinet medical stomatologic în cel mai scurt timp. Pastreaza bucata din dintele rupt. Pastreaza dintele rupt în lapte sau ser fiziologic într-un recipient steril (sunt potrivite recipientele sterile destinate recoltarii probelor de urina). În functie de marimea partii rupte si a afectarii dintelui partea pierduta poate fi "lipita" de restul dintelui.
De asemenea, pe lânga pierderea dintelui, mai poate fi afectat si osul în care a fost implantat dintele.
Daca dintele a sarit din alveola dentara dintele mai poate fi replantat. Adica repus pe poziÅ£ia în care se afla. Pentru aceasta este foarte important sa te prezinti cât mai repede la medic. Cel mai bine în primele 3 ore de la avulsie. Nu atinge sub nici o forma radacina dintelui. Atinge doar coroana dentara si pastreaza dintele în lapte sau ser fiziologic într-un recipient steril (sunt potrivite recipientele sterile destinate recoltarii probelor de urina). Daca locul de unde a sarit dintele sângereaza musca pe o compresa sterila.

Urgenta stomatologica: lucrare dezlipita

Daca ai lucrarea dezlipita curat-o cat poti de bine. Dupa aceasta poti folosi un adeziv de proteza (placa dentara) pentru a o mentine provizoriu. O alta solutie este folosirea gumei de mestecat fara zahar. Daca nu poti ajunge într-un timp scurt la medic atunci vei fi nevoit sa folosesti solutiile prezentate anterior o perioada mai lunga. La sfârsitul fiecarei zile sau ori de câte ori este nevoie va trebui sa cureti din lucrarea materialul folosit deja înainte de a-l schimba cu unul nou.
Daca ai o lucrare protetica descimentata, nu încerca sub nici o forma sa o lipesti acasa, deoarece poti distruge definitiv lucrarea.

Urgenta stomatologica: nu pot deschide gura

Este normal sa nu poti deschide gura dupa extractia molarilor de minte. Se recomandă exerciÅ£ii de închidere si deschidere a gurii dar si aplicarea pe fata a unor comprese reci. Molarii de minte aflati în eruptie pot provoca aceeasi problema. Daca este asociata cu febra si durere locala ne putem gândi la o pericoronarita. Clateste energic cu apa de gura. Este de preferat în acest caz, o apa de gura care sa contina clorhexidina. Administrarea unui antibiotic ar putea fi necesara. Se recomanda consultul stomatologic de specialitate.

Urgenţă stomatologică: sângereaza gingia

Gingia sângereaza atunci când este inflamata. Inflamatia poate fi produsa de prezenta tartrului dentar în cantitate importanta sau a unui periaj agresiv.

Urgenta stomatologica: ulceraţii orale

Ai de câteva saptamâni sau poate chiar luni pete neobisnuite sau ulceratii în gura? Este recomandabil sa te prezinti la medic. Zonele cele mai susceptibile la aparitia cancerului oral sunt: limba si zona de sub limba precum si rosul buzelor. Daca leziunile nu se remit dupa intensificarea masurilor de igienizare este indicat sa te prezinti la un medic stomatolog sau un specialist în chirurgie maxilo-faciala.

Urgenta stomatologica: senzatie de lichid în sinusurile maxilare

Ai suferit recent o extractie la nivelul dintilor superiori? Senzatia de lichid în sinusurile maxilare poate indica deschiderea sinusului maxilar. Este necesar sa-ti consulti medicul stomatolog.

Urgenta stomatologica: respiratie ca de locomotiva

Ai suferit recent o extractie la nivelul dintilor superiori?
Respiratie ca "de locomotiva" poate indica deschiderea sinusului maxilar. Este necesar sa-ti consulţi medicul stomatolog.

Urgenta stomatologica: se misca un dinte

Daca se misca un dinte pentru ca ai muscat din ceva tare este indicat sa te prezinti la medicul stomatolog. Încearca sa eviti sa manânci pe dintele mobil.

Urgenta stomatologica: curge sânge din gura

Ai suferit recent o extractie dentara?
Daca-ti curge sânge din gura, strânge locul extractiei cu o compresa sterila, ce se gaseste la farmacie, timp de o jumatate de ora. Daca sângerarea nu se opreste mergi la medicul stomatolog.
Acum cât timp ai fost la medicul stomatolog?
Sângerarea poate fi o consecinta a inflamatiei dentare. Sângerarea spontana poate indica inflamaÅ£ia accentuata a gingiilor datorata prezentei placii bacteriene si a tartrului dentar sau poate fi o consecinta a unei boli generale. Este obligatorie prezenta în cabinetul de medicina dentara.

Sunt însarcinata si am o urgenta stomatologica

În timpul sarcinii interventiile stomatologice trebuiesc evitate. În primele trei luni de sarcina se interzic orice manopere stomatologice pentru ca în aceasta perioada se formeaza organele fatului. În ultimele trei luni ale sarcinii se poate produce nasterea prematura si din nou se interzic interventiile stomatologice. Doar între lunile 4-6 se pot trata urgenÅ£ele stomatologice.
Administrarea oricaror antibiotice este INTERZISA! Doar medicul ginecolog sau cel pediatru pot decide daca, în caz de urgenta, mamica poate lua vreun medicament.

Lucruri pe care nu trebuie sa le faci atunci când ai o urgenta stomatologica
Oricât de mare ar fi urgenta stomatologica:
- nu administra antibiotice fara prescriptia unui medic:
- nu aplica pe locul sau zona dureroasa medicamente. În urma contactului pelungit cu mucoasele, unele medicamente pot produce afectiuni grave: arsuri si chiar cancere orale;
- nu clati gura cu alcool sau bauturi spirtoase. Durerea poate trece pe moment dar urmarile pot fi aceleasi ca la punctul anterior.
- nu încerca sa-ti scoti un dinte singur. Chiar si atunci când un dinte este foarte mobil este bine sa fii consultat de un medic stomatolog. Anumite afectiuni generale împreuna cu starea de infectie locala pot produce sângerari importante dupa autoextractie.
- nu folositi spray-ul anestezic pentru a scadea durerea. Durerea va scadea, dar pot aparea arsuri, poti înghiti substanta iar pe termen lung problemele tale denatre se vor agrava.
​
Urgenta stomatologica poate fi evitata. Iata câteva sfaturi
- viziteaza medicul stomatolog înainte de a concepe un copil;
- efectueaza controale periodice, cu atât mai mult cu cât aveti lucrari protetice dentare sau implanturi dentare;
- la primele semne suspecte, adresati-va medicului stomatolog;
- atunci când sesizezi pezenta unor leziuni rosii, a unor ulceratii sau noduli oriunde la nivel oral (buza, gingii, limba, fata) adreseaza-te medicului stomatolog.
- înainte de a începe un tratament cronic, în special pentru osteoporoza, fluidizarea sângelui sau cancer, este bine sa va rezolvati problemele stomatologice;
- înaintea unor interventii chirurgicale pe cord este indicata asanarea oricaror focare infectioase orala;
- mentineti o atitudine sanogena constanta.


bottom of page