​
Cabinet stomatologic Baia Mare
Dr.Andrada Nicolae Maier
Programări si Urgente:
0746.601.638
NOUA ADRESA : B-dul Independentei nr 16(blocul turn zona RFN)
Protetica
 Atunci când caria dentară a distrus o mare parte din dinte dar rădăcina este sănătoasă, acesta nu mai poate fi refăcut printr-o simplă obturaţie ("plombă"). Pereţii restanţi sunt prea subţiri pentru a putea suporta presiunea care se exercită asupra dintelui atunci când mâncăm şi se pot fractura sau se pot forma carii secundare. De aceea este necesară protecţia pereţilor sănătoşi şi salvarea rădăcinii, prin acoperirea lor cu o coroană dentară.
Daca totusi dintele nu mai poate fi salvat şi este extras, spatiul lipsă poate fi completat fie printr-o lucrare protetică (punte dentară), fie cu ajutorul unui implant dentar. Coroanele şi punţile dentare sunt lucrări protetice fixe (cimentate) şi pot fi realizate din acrilat, metalo-ceramică sau zirconiu.
Dacă pacientul pierde un numar mare de dinţi, se confecţionează o proteză dentară care trebuie îndepărtată zilnic, pentru igienizare (lucrare protetică mobilă).
De ce sa inlocuiesti un dinte lipsa?
 Dacă nu vă înlocuiţi un dinte extras cu unul artificial, riscaţi să vă pierdeţi toţi dinţii. Sunt mai multe motive pentru care dinţii lipsă trebuie inlocuiţi şi nu atât înlocuiţi, ci ÎNLOCUIŢI REPEDE. Un dinte are mai multe funcţii printre care masticaţia, vorbirea, menţinerea aspectului buzelor, obrajilor, al zâmbetului sau împiedicarea migrării dinţilor vecini. Imediat ce se pierd dinţi, masticaţia devine dificilă, dinţii vecini încep să migreze , proces care nu se observă de la o zi la alta, dar este destul de rapid. Migrarea dinţilor duce la disfuncţii ale articulaţiei , la micşorarea în grosime şi inălţime ale oaselor maxilare, distrucţii carioase ale dinţilor vecini. Zâmbetul devine un lux, obrajii şi buzele par căzute înăuntru. Muşcătura devine instabilă, apar dureri în articulaţie şi afectarea gingiilor.
Pentru a reduce riscul acestor probleme lipsa unui dinte trebuie protezată cât mai repede prin punte dentară, implant dentar sau proteză mobilă, în funcţie de fiecare caz în parte, iar la noi sunt posibile toate aceste tipuri de lucrări.
Tipuri de lucrari protetice
Pivotul (reconstituire corono-radiculară) este o piesă din metal sau din fibră de sticlă care va reface partea coronară (de deasupra gingiei) ce se ancorează în rădăcină, atunci când aceasta este sănătoasă şi suficient de lungă. Peste pivot se va realiza viitoarea coroană dentară.
​
Coroanele şi punţile dentare sunt lucrări ce se fixează pe dinţii naturali prin cimentare. Coroana dentară reface un singur dinte, atunci cândrădăcina acestuia este bună, iar punţile denatre refac spaţiul rămas în urma extracţiei unui dinte. Acestea se vor fixa pe cei doi dinţi vecini golului.
Aceste lucrări pot fi realizate din mai multe materiale, cele mai uzuale fiind dintr-un schelet metalic placat la exterior cu porţelan sau cu compozit. Altele pot fi din ceramică integrală presată sau frezată computerizat, din compozit armat cu fibră de sticlă sau din Zirconiu – materialul modern , cel mai rezistent şi estetic.


Protezele mobile şi mobilizabile sunt lucrări care se dau jos şi se igienizează de către pacient. Acestea pot fi totale atunci când nu mai există nici un dinte pe maxilar, sau parţiale când mai există dinţi pe care se va sprijini viitoarea proteză prin diverse sisteme de ancorare.
Protezele clasice sunt realizate din acrilat roz. Au dezavantajul că se pot fractura, pacientul se acomodează greu cu ele, acoperă tot cerul gurii , sunt destul de groase ( aprox. 2 mm ), custul alimentelor nu se mai percepe ca înainte, decât după o perioadă mai lungă când apare obişnuinţa.
Protezele moderne ( proteze scheletate şi elastice ) sunt lucrări acceptate mult mai uşor de către pacient, sunt mult mai subţiri (0,6 – 0,8 mm), nu acoperă decât o porţiune limitată din cerul gurii, lăsând loc astfel gustului alimentelor, şi se ancorează de dinţii naturali prin sisteme speciale deosebit de estetice (nu se observă şi nu cad singure). Protezele parţiale flexibile sunt realizate din materiale elastice, sunt total bio-compatibile, neiritante şi non-alergice, mult mai subţiri şi mai fidele, au croşeţi roz pe mucoasa sau albi la culoarea dintelui , nu se fracturează şi au efect de memorie (revin la forma iniţială).
Proteza totala
Proteza scheletata
Proteza elastica