top of page

Cosmetica dentara

 

Procedurile de cosmetica dentara au rolul de a-ti înfrumuseta dantura si a avea un zâmbet stralucitor. Înainte de a apela la un cabinet specializat, sanatatea orala este esentiala. Astfel, fara o dantura întarita si sanatoasa nu poti opta pentru nici una dintre procedurile specifice pentru ca ele pot fi aplicate numai în conditii de sanatate si siguranta a danturii tale.

Bijuterii dentare

 

   Bijuteriile dentare reprezintă o nouă tendință în stomatologia cosmetică .    Ele sunt elemente decorative aplicate pe dinți cu scopul de a face zâmbetul cât mai stralucitor sau pentru a scoate în evidență o dantură frumoasă și armonioasă. Aceste mici piese pot fi din metale prețioase (aur, platina, argint) sau pietre prețioase și neprețioase (diamant, rubin, safir, smarald, cristale Swarovski).



   Procedura de aplicare a unei astfel de bijuterii nu durează mai mult de 15-20 min, este total lipsită de durere,    nu presupune afectarea integritații dintelui ci pur si simplu lipirea accesoriului cu ajutorul unui adeziv special.

   Bijuteriile dentare se aplică pe suprafața externă a dinților, de obicei in regiunea dinților frontali, si se poate alege în funcție de gustul pacientului dintr-o mare varietate de culori, marimi si materiale. Poate fi îndepărtată oricând de pe dinte de către stomatolog, fără riscuri. Respectând indicațiile de igienă orală, o astfel de bijuterie poate rezista pâna la 2-3 ani fara probleme.

   Bijuteriile dentare au devenit un accesoriu la modă în ultima perioadă fiind din ce în ce mai populare printre tineri, mai ales datorită faptului că tehnica este usoară și total lipsită de durere.

Albirea dentara

 

   În cazul în care sunteţi nemulţumiţi de zâmbetul dumneavoastră (din punct de vedere coloristic) sau vă doriţi un zâmbet strălucitor la un eveniment la care sunteţi sau aţi dori sa fiţi în centrul atenţiei, există numeroase procedee şi metode de albire a dinţilor în scopuri estetice.“

Trend-ul face presiuni asupra “look”-ului nu numai din punct de vedere vestimentar, ci şi din punct de vedere cosmetic, în această categorie intrând din ce în ce mai mult în atenţie estetica dentară.



   Culoarea naturală a smaltului dentar este alb-translucidă, potenţată de culoarea structurilor aflate sub acesta. Culoarea normală a dentinei este galbenă, dar are o structură poroasă şi anumiţi compuşi provenind din “nervul” dentar trec în dentină, colorand-o în maroniu, maroniu-roşcat sau maroniu-gri. Culoarea pe care o observăm se datorează unui complex de factori organici sau anorganici ce intervin în cadrul structurilor dure dentare, fie din interiorul dintelui, fie din exteriorul acestuia, cu predominanţa factorilor interni. Din acest motiv, simpla periere a dinţilor nu poate preveni colorarea dintelui în galben închis pe măsură ce avansam în vârstă. Va puteţi peria o zi întreagă, dar, cu siguranţă, nu veţi obţine o albire a dinţilor!

Este momentul în care albirea profesională intervine în sprijinul dorinţelor dumneavoastră de a vă îmbunataţi aspectul estetic dentar.

  

   Albirea dentara în scop cosmetic (bleaching) este un procedeu prin care dinţii sunt aduşi la o culoare mai deschisă decât culoarea lor naturală. Se poate realizea acasă sau în cabinet. Pentru albirea realizată acasă este necesară confecţionarea unor gutiere (conformatoare de plastic) care se aplică pe dinţi.

   Acestea sunt realizate în laborator, după o amprentare prealabilă a arcadelor dentare. În interiorul acestor conformatoare se aplică gelul de albit, exclusiv în zona care va veni în contact cu suprafaţa vestibulară (care priveşte spre buze) a dinţilor.

   Aceste gutiere se poartă pe timpul nopţii (8 ore), mai întai la o arcadă timp de 4-5 zile şi apoi la cealaltă arcada pentru aceeaşi perioada de timp. Nu se poartă concomitent din doua motive: primul ar fi dificultatea în purtare, iar al doilea motiv este pentru a se vedea diferenţa dintre arcada albită şi cea nealbită.

   În cabinet se pot face două feluri de albire: o albire în gutiere şi o albire utilizând o lampă speciala. Albirea în gutiere în cabinet se realizează utilizând acelasi fel de gutiere ca în albirea realizată acasă doar că purtarea gutierelor se face timp de o ora.

În acest fel se pot purta concomitent pentru ambele arcade scurtându-se timpul până se obţine rezultatul dorit. Gelul folosit se prezintă în concentraţie mai mare faţă de cel folosit în albirea de acasă.

   Albirea realizata prin folosirea unei lămpi speciale este mai eficienta în sensul că se realizează în max 2 ore şi se obţin rezultate mai bune (nuanţe mai deschise) decat albirea realizată prin folosirea gutierelor.

   Această metodă constă în aplicarea unui gel special pe suprafaţa vestibulară a dintelui şi activarea lui prin utilizarea unei lămpi speciale. Această lampă emite o lumină cu o anumita lungime de unda, astfel activandu-se gelul de albit. Se fac 4 sau 5 aplicări successive (fiecare etapă dureaza 15-20 min), iar intre aceste aplicari dintele este hidratat cu o substanţa specială.



Albirea unui dinte fara nerv



Dintii devitali, cu tratament de canal, în timp işi modifică culoarea. Unii devin gri, alţii alte nuante. Modificarea culorii este dată de faptul ca irigarea şi hrănirea dintelui suferă datorită pierderii vitalităţii dar şi datorită unor materiale de obturaţie din “vechea şcoala”. Indiferent de cauză, modificarea cromatică poate fi corectată.

Fatetele ceramice

   Odata accesibile  doar persoanelor  cu o stare materială excelentă , starurilor de cinema şi fotomodelelor, faţetele sunt acum o modalitate accesibilă multor oameni , prin care işi pot obţine zâmbetul mult visat.

   Aceste faţete reprezintă practic o "cămaşa" de porţelan, folosite în ideea de a realiza o nouă suprafaţă frontală dintelui afectat. Dintele ce urmează a fi faţetat  necesită o preparare prealabilă ce consta în îndepărtarea prin şlefuire  a stratului de smalt de pe faţa lui externă. Apoi dintele astfel preparat este amprentat iar amprenta este trimisă laboratorului de tehnica dentară. Aici sunt turnate  modele ce reprezintă copii fidele ale arcadelor dentare ale pacientului  iar pe aceste modele sunt confecţionate faţetele ceramice. Ulterior ele vor fi lipite  permanent de suprafata frontală a dintelui  şi astfel ele pot creea o diferenţă  drastică şi imediată pentru zâmbetul cuiva sau pentru aspectul general al feţei. Faţetele  sunt indicate  în vederea rezolvării unor probleme  comune cum ar fi  dinţi spaţiaţi, ciobiţi, strâmbi, decoloraţi.

 

bottom of page